Alles over de opleiding beveiliger op het mbo en hbo

Het werk van een beveiliger is een zeer breed en veelzijdig vak. Je kunt het uitvoerend maar ook heel erg strategisch doen. Ondanks alle technologische ontwikkelingen wordt een groot deel van de beveiliging nog gedaan door mensen. Mensen bezitten immers over de juiste kwaliteiten om bepaalde gevaarlijke situaties goed in te schatten en hierop in te spelen.

Om een beveiliger te kunnen worden moet je eerst een opleiding volgen. Zonder erkend SVPB diploma is de kans erg klein dat je als beveiliger aan de slag kunt. Een beveiliging opleiding kun je volgen op het mbo of het hbo. De meest gangbare variant is de mbo 2 opleiding tot Allround Beveiliger. Bij deze opleiding, die afhankelijk van de aanbieder 1 tot 2 jaar duurt, leer je alles over het vak van beveiliging. Daarnaast leer je op het mbo een aantal basiszaken die van pas komen zoals Nederlandse taal en wiskunde. Naast beveiligingstaken moet je als beveiliger natuurlijk ook representatief overkomen. Dit betekent onder andere dat je correct en netjes in het Nederlands moet kunnen communiceren.

De mbo niveau 3 opleiding tot coördinator beveiliger

Iemand die na het mbo niveau 2 nog wil doorleren kan overwegen om een mbo niveau 3 opleiding tot coördinator beveiliging te gaan volgen. In deze opleiding leer je hoe je beveiliging coördineert. Coördineren betekent het aansturen van een team van beveiligers. Met een afgeronde opleiding op het mbo niveau 3 maak je een grotere kans om aan de slag te kunnen als coördinator of teamleider in de beveiliging.

De hbo opleiding integrale veiligheid

Sinds enkele jaren zijn er ook hogescholen en andere hbo instellingen die een opleiding in de richting van beveiliging aanbieden. Het gaat hier om de opleiding integrale veiligheid. Zoals de term al verklapt gaat het hier om veiligheid op een integraal niveau. Tijdens deze opleiding leer je hoe je grote complexe veiligheidsstukken aanpakt. Een aantal voorbeelden hiervan is de totale beveiliging van een sportevenement of het productieproces in een grote fabriek.

Meer weten over een beveiliging opleiding en opleidingen vergelijken? Kijk dan op beveiligeropleiding.nl!