Een e-book, hoe werkt dat en is het wel gezond?

Artikel website en linkbuilding

Wat is een e-book?

Wat is een e-book? Een e-book is eigenlijk een elektronisch boek. Gewone papieren boeken zijn vaak ook beschikbaar als e-book. Dit zijn dan dezelfde boeken, maar in een andere vorm. Je leest een e-book via een e-reader of tablet. Door deze boeken kun je ook gewoon heen bladeren en het ziet er precies hetzelfde uit, behalve dan dat een e-book minder tastbaar is dan een gewoon boek.

Hoe werkt een e-book?

Hoe kun je een e-book downloaden? Er zijn verschillende ‘winkels’ waar je e-books kunt kopen. Je kunt echter ook een abonnement nemen op een dienst die e-books aanbiedt. Voorbeelden hiervan zijn Storytel en Kobo van bol.com. In dat geval betaal je een vast bedrag per maand en kun je vaak onbeperkt e-books lezen. Houd er wel rekening mee dat niet alle titels altijd als e-book beschikbaar zijn. Ook worden ze niet altijd via alle diensten aangeboden. Meestal komen e-books in een ePub of PDF-formaat. Deze kun je gewoon openen met je e-reader of tablet. Verder werkt het in theorie als een gewoon boek, je opent het en bladert het door. Dit doe je door steeds van rechts naar links te vegen of rechts op de bladzijde te tikken.

Is een e-book slecht voor mijn gezondheid?

Misschien wil je nu weten of een e-book wel een verstandige keuze is. Is het niet nadelig voor je ogen of bijvoorbeeld voor je nachtrust? In principe is een e-book niet nadelig voor je ogen. De oogexperts zeggen dat je ogen er niet door beschadigd worden, mits je zorgt voor voldoende contrast. Bij een e-book wordt het contrast vaak automatisch ingesteld aan de hand van het licht van buitenaf, wat op zich positief is. Een e-book kan wel nadelige gevolgen hebben voor je slaap. Meer weten over de voor- en nadelen van een e-book tegenover een papieren boek? Lees dan: E-book of papieren boek: wat zijn de voordelen?