Hoe werkt een creditcard?

Zelf moet je niet veel kennen om je creditcard te kunnen gebruiken. Bepaalde providers zorgen er namelijk voor dat de betalingen bij de juiste persoon terecht komt. Toch is het belangrijk te weten dat niet elke bank dezelfde kostentarieven hanteren wanneer men een creditcard aanvraagt. Dus een VISA kaart bij ING kan eventueel duurder zijn dan een VISA kaart bij RABO bank.

Werking creditcard

Een klant koopt een product of service bij een winkel en betaalt met een creditcard. Net nadat de betaling is uitgevoerd, wordt een bericht naar de processor gestuurd (software betaalterminal). Die beoordeelt de transactie en stuurt de benodigde informatie door naar de betaalnetwerken zoals Visa en Mastercard.

Het overeenkomstige betaalnetwerk stuurt de vraag door naar de bank die dan controleert of er voldoende fondsen/budgetten op uw rekening staan. Wanneer alle voorwaarden voldaan zijn, stuurt de bank een bericht naar het betaalnetwerk en de processor om de verrichting te boeken. Als laatste stuurt de bank via de processor het geld door naar de winkel waar de aankoop is verricht.

Creditcard transacties

Heel dit proces wordt voltrokken in enkele seconden en meer bepaalt wanneer je de biebtoon van de betaalterminal hoort. Dit duidt aan dat de betaling voltrokken is.  Op het einde van de dag, stuurt de winkelier alle betaliingen door naar de processor die er dan uiteindelijk voor zorgt dat het geld van alle verrichtingen op de bank komen te staan van de winkelier.

Op het einde van de maand krijgt de klant een factuuroverzicht met betrekking tot hoeveel geld hij met de Creditcard betaald heeft. Dat bedrag dient men te voldoen of wordt van de overeenkomstige zichtrekening gehouden waar aan de creditcard gekoppeld is.

Wat is Interchange?

Interchange bepaald de transactiekosten die men moet betalen bij elke betaalverrichting. Er bestaan verschillende klassen waaronder men kan vallen. Afhankelijk van specifieke voorwaarden valt men onder een bepaalde kostenklasse. Deze voorwaarden zijn:

  • Hoe is de betaling geaccepteerd (Online of in de winkel).
  • Type creditcard dat men gebruikt

Meer informatie op bic-code.nl >>> bezoek website