Voertuigen in Azië

Wanneer er wordt gekeken naar voertuigen in Nederland en Europa is het een wereld van verschil met het voertuiggebruik in Azië. Wanneer u de grens tussen Nederland en België overgaat zult u al verschil merken in de kwaliteit van de snelwegen, maar vervoer in landen als Thailand, Vietnam en India is een wereld van verschil. In Nederland wordt er relatief veel geld uitgegeven aan het onderhouden van de wegen, maar in Azië is dat niet echt het geval.
Wat het eerste zal opvallen is dat de verkeersregels, zoals in Nederland totaal niet van toepassing zijn. Iedereen rijdt door elkaar heen, scooters, auto’s, motors, bussen, taxi’s en ga zo maar door. Het is eigenlijk een grote chaos vooral in de grote steden. Wanneer er te voet wordt gelopen is het dan ook oppassen geblazen. De zebrapaden zorgen niet automatisch voor voorrang, de stoplichten zorgen wel voor meer veiligheid, maar er zou altijd uitgekeken moeten worden.

Vijf soorten voertuigen in Azië

  • Scooter – de scooter wordt erg veel gebruikt in zowel grote steden als op het platteland. Door de snelheid en wendbaarheid zijn scooters uitermate geschikt voor beide situaties
  • Taxi – de taxi wordt natuurlijk ook in Azië gebruikt. Er rijden vooral in grote steden erg veel taxi’s rond. Het is vaak eens stuk goedkoper dan in Nederland, maar er moet wel rekening mee gehouden worden dat sommige chauffeurs geen Engels kunnen en misbruik kunnen maken.
  • Bus – er rijden veel bussen rond in Azië. Door de grote steden, maar ook binnenin de steden. Het verschilt in luxe en in prijs, maar over het algemeen is het wel een fijn vervoersmiddel.
  • Tuktuk – de tuktuk is een wendbaar klein autootje waar erg veel gebruik van gemaakt wordt in Azië. Het is erg leuk om erin te zitten, zodat je de chaos in het Aziatische verkeer echt van dichtbij kan meemaken.
  • Metro – de metro heeft als groot voordeel dat deze erg snel is. In Azië is dit ook het geval. Zo kan er snel op de bestemming gearriveerd worden voor een relatief lage prijs.