Welke kosten zijn aftrekbaar bij het oversluiten van een hypotheek?

Wanneer je aan het berekenen bent of het voordelig is om over te stappen is het handig om te weten welke kosten je wel moet betalen en welke dat er later weer af te trekken zijn. Hieronder volgt een overzicht van de aftrekbare en de niet aftrekbare kosten.

Aftrekbare kosten

– De eerste aftrekbare kosten zijn de afsluitprovisie en de andere bemiddelingskosten voor de lening;
– Voor de nieuwe hypotheek ben je genoodzaakt om langs een notaris te gaan. Deze moet namelijk de nieuwe hypotheekakte opstellen. Deze kosten zijn echter inclusief btw aftrekbaar, net als de kadastrale rechten hiervoor;
– De kosten van de aanvraag voor een Nationale Hypotheek Garantie, ook dit is een verplichte aanvraag die geheel aftrekbaar is.
– Bouwrente over de periode na het sluiten van de koopovereenkomst;
– De royementsaktekosten;
– Onder voorwaarden is het ook mogelijk om de kosten van het verbouwingsdepot af te trekken.

Niet aftrekbare kosten

Er zijn ook kosten die je wel moet betalen bij het oversluiten van je hypotheek, namelijk:
– Overdrachtsbelasting en omzetbelasting;
– De bouwrente over de periode voor het sluiten van de koopovereenkomst;
– Overdrachtsbelasting en omzetbelasting;

Boeterente

Naast al de bovenstaande aftrekbare en niet aftrekbare kosten heb je ook te maken met de boeterente. Deze moet je over het algemeen geheel zelf betalen. Bij het afsluiten van je oude hypotheek heb je namelijk afspraken met voorwaarden gemaakt bij je oude bank. In de voorwaarden is onder andere de looptijd opgenomen. De bank rekent op basis van deze afspraken op rente-inkomsten. Bij het oversluiten van de hypotheek loopt de bank deze inkomsten mis. Dat is de reden dat je bij het oversluiten een boete moet betalen aan de bank. De hoogte van deze boete is afhankelijk van wat afgesproken is bij het afsluiten van de hypotheek. Ook kan het uitmaken of je nog in de rentevaste periode van je hypotheek oversluiten zit. Vaak wordt het boete bedrag lager wanneer je uit de rentevaste periode komt.