Winkelen op het internet hoe is dit tot stand gekomen?

Voorwerpen via het web bestellen is hedendaags volkomen gewoon. Er zijn echter maar weinig mensen die weten hoe internetwinkels begonnen zijn, lees verder om hier meer over te leren.¬†Zakelijke drukte startten circa de jaren ’90 op het web. Weliswaar kon je eerder toch al koopwaar en diensten orderen via het net.

Een groep reiswinkels hanteerde in 1981 al een netwerk dat vervaardigd was van telefoonaansluitingen. Gebruikers die informatie betreffende rondreizen wilde lezen of excursies wilden vastleggen en annuleren konden op de pc via een modem inbellen naar een server. Een alternatief aardig concept van afname op afstand is minitel, een video textdienst gelegen in Frankrijk. Rond het jaar 1990 heeft Tim Bernes-Lee het world wide web zoals wij dit tegenwoordig nog steeds gebruiken gemaakt. Op dat moment was verkopen op het world wide web nog illegaal door enkele beperkingen. In 1991 werden deze beperkingen al rap opgeheven. Het werd voor veel firmas aantrekkelijk na deze periode om actief te worden op deze kersverse markt. De eerste afzet werd in ’94 waargenomen op het internet. Pizza Hut was er vlot bij en was een van de eerste bedrijven waar publiek een pizza online konden kopen. Nieuw gemaakte SSL certificaten zorgden er voor dat het steeds veiliger werd om digitaal te handelen. E-commerce werd razend populair in het jaar ’95. Het www werd noodzakelijk voor veel organisaties.

Omvangrijke internet spelers van tegenwoordig, zoals eBay en Amazon vestigden zich in dit jaar op het world wide web. De Wehkamp was een van de leidende bedrijven in Holland die dat kalenderjaar het internet op ging. Via de website verkocht het winkelbedrijf kleding. Een nieuwe doorbraak gebeurde in het jaar ’97. Er was namelijk $ 1.000.000 omzet binnen gehaald door Dell, het Amerikaanse computerbedrijf. Erg veel online winkels kwamen er sinds die tijdsperiode al bij. In Nederland is de grootste webwinkel bol.com, ze zijn in het jaar ’99 begonnen. Na omstreeks een jaar kwam Zalando erbij. Op dit moment arriveren er elk kalenderjaar nog alsmaar talrijke nieuwe online winkels online. Op dit moment zijn er ruwweg 30.000 geregistreerde webwinkels in Nederland. Er zijn 17.000 webshops extra online gegaan vanaf het kalenderjaar 2010. Gebruikers kunnen hedendaags eenvoudig en vlug een webshop starten dus dit getal zal in het vooruitzicht alleen nog maar omhooggaan. Steeds meer webwinkels zullen er bijkomen. Het is momenteel namelijk enorm makkelijk om er eentje te beginnen.