Wel verlichting buiten, geen snoeren

Lampen uitgezonderd van hinderlijke koorden

U heeft dit in eigen persoon geheid wel op een dag meegemaakt, in de avond zonder verlichting in de tuin bevinden is minder fijn. Stelt u zich eens voor, het is een prima zomernacht en je bevindt met een paar maten in de tuin. De zon lost op achter de horizon en het wordt toch wel behoorlijk duister. De verlichting van binnenshuis heeft een te korte elektriciteitsdraad en een kaarsje levert weer niet veel licht. Het zou daarom fijn zijn als je een fraaie intieme lamp ergens kon bijzetten om nog een momentje wat langduriger buitenshuis te amuseren. Gelukkig zijn er hedendaags tal van alternatieven om u te voorzien in deze behoefte.

Diverse soorten verlichting voor in de tuin

Populaire opties voor buitenverlichting zijn verlichting op batterijen en solar verlichting. Ik zal deze hieronder bespreken en de positieve en negatieve punten vermelden. Je kunt dan voor uzelf onderzoeken welke soort lampen het beter bij u past.

Batterijverlichting

Een zaklamp zou hoogstwaarschijnlijk het voornaamste waaraan je denkt als je de uitspraak batterij verlichting aanschouwt. Vergis je desondanks niet! Er is een grote variëteit aan verlichting op batterijen in verscheidene soorten, maten en prijsklassen die u zou kunnen benutten als verlichting in de tuin. Een aangename keuze is bijvoorbeeld een verlichting die je aan je zonnescherm kunt bevestigen, zodat u doorlopend bijgelicht en gedekt bent. Overigens zijn drijvende lampen in je vijver uiteraard ook erg sfeervol. Dit allemaal aangenaam behoudens de drukte met snoeren en verlengsnoeren!

Voordelen van batterij verlichting zijn:
– vlug en eenvoudig in gebruik, batterijen stop je er zo in
– draagbaar, je kunt de lichtbron op alle plaatsen neer zetten

Minpunten van verlichting op batterijen zijn:
– De benutte batterijen zijn milieu belastend
– mogelijk veel batterijen noodzakelijk

Solar lampen

Het milieu geraakt alsmaar meer verwaarloosd, daarom is het eigenlijk wel aangenaam als je beseft dat je milieuvriendelijk actief bent. Solar verlichting is dan een geschikte keuze voor duurzame lichtbron in de tuin. Dit type verlichting buiten werkt op zonne-energie. De zonnestralen worden door een zonnepaneel omgetoverd in elektriciteit. Nadien wordt deze stroom opgeslagen door een kleine accu. Op dit moment is er een aanzienlijk variëteit aan solar verlichting voorhanden. Er bestaat ook “slimme” solar led verlichting buiten dat spontaan aangaat wanneer het donker wordt.

Positieve punten van solar lampen zijn:
– Milieubewust
– verplaatsbaar, je kunt de lamp op alle plaatsen opstellen
– Raakt zelf weer vol, geen batterijen nodig

Negatieve punten van solar verlichting zijn:
– Sommige types moeten lang opladen (misschien tot wel 7 uur)
– Bij te weinig daglicht kan de batterij niet helemaal opgeladen worden

Waar is buitenverlichting te koop

Zoals eerder verteld, bestaan er genoeg modellen buitenverlichting voor in de tuin. Desalniettemin is dit niet de enigste plek waar solar lampen en batterijverlichting geschikt kan zijn. Het is namelijk ook erg plezierig wanneer u bijvoorbeeld aan het kamperen bent en je wilt sfeervol licht in de kampeertent of kampeerwagen. In verband met het flinke diversiteit is het slim om van tevoren al te weten waarvoor je de lichtbronnen wilt gaan gebruiken.
Je kunt verlichting online kopen. Hier zijn namelijk veelal mooie koopjes op te sporen en een product kan gewoonlijk binnen 14 dagen worden terug verzonden.