Klaverjassen Amsterdams of Rotterdams?

Klaverjassen

 

Het kaartspel Klaverjassen is wereldwijd bekend en ook in Nederland wordt dit spel veel gespeeld. Klaverjassen wordt door vier spelers gespeeld in paren. Twee deelnemers die recht tegenover elkaar zitten zullen een team voren.

 

De naam is afgeleid van het begrip ‘jas’, wat een andere naam voor de boer als troef is. De belangrijkste kaart in het klaverjassen. Klaverjassen komt voort uit smoesjassen of vijfhonderden, een spel dat is ontwikkeld in het begin van de negentiende eeuw, en een simpelere vorm van klaverjassen is.

 

Hoewel dit spel in ons land door het leven gaat onder de naam Klaverjassen, wordt het in Frankrijk Belote genoemd en in het Noorden van de Verenigde Staten heeft het de naam Tarbish gekregen.

 

Klaverjassen wordt gespeeld in verenigingen of gewoon in de thuis situatie. Het leuk anekdote is het verhaal van een lichtmatroos die moest klaverjassen met de oude zeerotten. In het begin wist de lichtmatroos de regels nog niet, maar dit werd er op hardhandige manier in geslagen.

 

Overal kan je klaverjassen, als je maar 4 personen hebt die kunnen klaverjassen, en een pak kaarten, dan kan je beginnen. Zelfs in de sauna  wordt er geklaverjast!

 

Het gaat te ver om in dit artikel de regels van het klaverjassen uit te leggen, maar wat wel belangrijk is om te vermelden is of je volgens het Amsterdamse of Rotterdamse systeem. Houd dit goed in de gaten, want dit kan tot heftige discussies aan de klaverjastafel leiden.

Onderstaand de omschrijving van de verschillende systemen.

Rotterdams- en Amsterdams systeem

Bij het Rotterdams-systeem is men verplicht indien men een gespeelde kleur niet heeft in te troeven. Wordt er troef gevraagd dan is men verplicht (indien mogelijk) te overtroeven.

Bij het Amsterdams-systeem is men niet verplicht, indien men een gespeelde kleur niet heeft, in te troeven als de slag aan de partner ligt. Wordt er troef gevraagt dan is men verplicht (indien mogelijk) te overtroeven.