10 redenen om alleen te gaan reizen!

http://www.dutch-backpackers.com

Toen ik voor het eerst alleen ging backpacken naar Zuidoost-Azië keken veel mensen in mijn omgeving daar vreemd tegen aan. Ik kreeg er dan ook regelmatig opmerkingen over. Blijkbaar vinden veel mensen het vreemd dat ik alleen ga backpacken. Alleen reizen is mij zelfs nog beter bevallen dan ik van te voren had verwacht. Er zijn vast meerdere voordelen van alleen backpacken te benoemen, maar de onderstaande 10 redenen vielen mij het meest op.

1. Je ontmoet enorm veel mensen
Direct vanaf het begin van mijn reis merkte ik al hoe gemakkelijk het is om contact te maken en nieuwe mensen te ontmoeten. Over het algemeen zijn de meeste backpackers heel aardig, sociaal en behulpzaam. Gedurende mijn reis ben ik met veel mensen opgetrokken. Het is gezellig om nieuwe mensen te leren kennen en daarnaast zitten we allemaal in hetzelfde “schuitje”. Wij hebben namelijk iets gemeenschappelijks met elkaar. Ik kan de momenten dat ik mij even alleen heb gevoeld dan ook moeilijk herinneren. Met andere woorden: je bent juist helemaal niet alleen als je alleen gaat backpacken!

2. Je kunt alleen zijn wanneer je dat wilt
Soms is het juist wel even fijn om een moment voor jezelf te hebben en je terug te trekken. Als je alleen gaat backpacken kun je alleen zijn wanneer je dat wilt. Ik vond het soms heerlijk om dan bijvoorbeeld even tijd te besteden aan mijn dagboek en stil te staan bij de dingen die ik die dag heb gedaan en heb meegemaakt.

3. Je hoeft geen rekening te houden met een ander
Als je alleen reist hoef je geen rekening te houden met een reismaatje. Je kunt alle beslissingen zelf op ieder moment nemen. Je kunt je eigen biologische klok volgen. Als ik bijvoorbeeld al vroeg trek had, dan ging ik gewoon op dat moment mijn maaltijd eten. Als ik moe was dan ging ik vroeg naar bed, of sliep ik wat langer uit.

4. Je kunt doen en laten wat je wilt
Ik heb alles gedaan wat ik wilde en kan nooit achteraf zeggen dat ik ergens spijt van heb gehad, omdat ik dit door een ander niet heb kunnen doen. Als je alleen gaat backpacken maak je immers zelf al je beslissingen. Als ik het op een bestemming erg naar mijn zin had, dan bleef ik langer. Als ik er niets aan vond, dan ging ik de volgende dag weer weg.

5. Je leert jezelf beter kennen
Je krijgt veel indrukken door alleen te backpacken en komt erachter wat je juist wel en niet leuk vindt. Verder kom je er beter achter wat je wel of niet belangrijk vindt in het leven en wat je thuis juist mist. Dit maakt dat ik beslissingen nu gemakkelijker kan nemen. Na mijn reis wist ik dan ook zeker wat ik wilde, terwijl ik er daarvoor soms nog twijfels over had.

6. Je wordt er zelfstandig(er) van
Je moet jezelf altijd redden en je hebt niet iemand die alles even voor je kan regelen of op wie je terug kunt vallen. Natuurlijk heb ik ook wel momenten gehad dat ik een reismaatje miste. Bijvoorbeeld in Singapore toen ik met de bus als enigste ergens werd gedropt middenin de grote stad. Ik had geen idee waar ik was en waar ik heen moest. Tja daar sta je dan… Maar geloof me: alles komt altijd goed! Ik merkte dat ik gedurende mijn reis steeds beter met zulke omstandigheden kon omgaan.

7. Je krijgt er meer zelfvertrouwen door
Doordat ik zelf alles ondernam vergrootte mijn zelfvertrouwen. In het begin was ik soms wel bang of ik altijd alles wel kon regelen. Een voorbeeld is het moment dat ik in Laos was en de weersomstandigheden erg slecht waren. Ik durfde eerst niet naar een andere bestemming te gaan dan ik van te voren van plan was, omdat ik mij niet in andere landen had verdiept. ‘Hoe kon ik in vredesnaam over enkele dagen naar een geheel andere bestemming vliegen zonder daar maar ook iets over te weten?’ Op dat moment was het een hele stap voor mij om mijn plannen te wijzigen. Drie dagen later vloog ik naar Indonesië (in plaats van naar Vietnam) en later heb ik Maleisië en Singapore nog bezocht, wat niet op de planning stond. Het resultaat: ik heb een enorm gave tijd gehad in deze landen en geen moment spijt van mijn beslissingen.

8. Je vergroot je comfort zone
Door alleen te reizen doe je soms dingen die je eng zou kunnen vinden. Zo voelde ik mij de eerste keer ongemakkelijk toen ik alleen uit eten ging. Dit wende snel en soms was dit juist het moment dat ik even alleen wilde zijn. Ook schoven regelmatig andere mensen bij mij aan tafel, wat erg gezellig kon zijn. Later kon ik zelf ook steeds makkelijker het initiatief nemen om bij andere mensen aan tafel te schuiven. Een voorbeeld is dat ik in Indonesië twee meiden aan de tafel naast mij Nederlands hoorde spreken. Ik vroeg of ik mocht aanschuiven en we hebben daarna een hele gezellige avond gehad, welke we hebben afgesloten met een drankje in een bar. Ook heb ik wel eens gehad dat het personeel van het restaurant bij mij ging zitten, waarbij ik zelfs van hun maaltijden mocht proeven.

9. Je bent persoonlijk meer betrokken met de lokale mensen
Tijdens mijn reis had ik het idee dat ik meer met de lokale bevolking betrokken was, dan backpackers die niet alleen reisden. Ik werd vaak opgevangen als een familielid en mensen probeerden te “zorgen” voor mij. Een voorbeeld is dat een man mij in Thailand speciaal had opgezocht bij het treinstation om mij nog te kunnen trakteren en afscheid van mij te nemen, omdat hij wist dat ik die dag zou vertrekken naar een andere bestemming. Ook heb ik er een aantal gratis verblijfplaatsen aan over gehouden (voor als ik terug wil).

10. Je kijkt meer om je heen
Ik merkte dat ik mij meer bewust was van de omgeving als ik alleen was, dan met anderen. Dit kwam omdat ik dan meer om mij heen keek en meer kleine details mij opvielen. Zo belande ik een keer per toeval in een Indiase tempel, waar een geheel ritueel zich voordeed en er een speciale gebeurtenis werd gevierd. Ik was de enigste toerist tussen de massa Indiase mensen. Zij vonden dit bijzonder en namen mij helemaal mee in hun cultuur. Ze vertelden over het feest dat zij vierden en ik kon met ze mee-eten. Ik kreeg toen van alles aangeboden om te proberen en heb een erg bijzondere avond met ze gehad.

http://www.dutch-backpackers.com