Mindfulness en (werk) stressreductie

Ziekteverzuim door (werk)stress is een groot probleem in Nederland. We steken het soms nog steeds onder stoelen en tafels, maar het is enorm belangrijk dat we deze taboe doorbreken. De cijfers van de Rijksoverheid (2014) liegen er absoluut niet om! Het blijkt namelijk dat negatieve werkstress een steeds vaker voorkomend probleem is voor medewerkers en bedrijven met grote gevolgen.

Gevolgen van werkstress in Nederland

Enkele feiten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen zijn:

  • 1 op de 8 werknemers heeft daadwerkelijk last van werkstress en/of burnout klachten. Globaal komt dit neer op 1 miljoen mensen;
  • 1 op de 3 gevallen van verzuim op werk heeft als oorzaak werkstress;
  • Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) is de nummer 1 beroepsziekte in Nederland;
  • Werkstress komt steeds vaker voor onder de jongere beroepsbevolking (mensen tussen de 25-34jaar oud);
  • Gemiddeld zijn medewerkers 189 dagen verzuimd van hun werk;
  • De kosten van een medewerker met burn-out klachten kunnen oplopen tot €120.000,- per jaar. Hierin zitten de kosten verwerkt van salaris, begeleiding en productiviteitsverlies.

Het mag duidelijk zijn dat preventie enorm belangrijk is. Eén van de manieren om werkstress te verminderen is door de inzet van Mindfulness

Wat is Mindfulness precies?

Mindfulness is een stroming uit de zen boeddhisme. Het staat voor open en bewust worden van het hier en nu. Het doel van Mindfulness is om ‘wakker’ te zijn en zonder (voor) oordeel zaken waarnemen die nu plaatsvinden. Omdat we nagenoeg allemaal leven op de automatische piloot is dit makkelijk gezegd dan gedaan. Wij reageren daardoor op prikkels op een manier die eigenlijk niet gewenst is. We doen dit, zoals eerder gezegd, automatisch en laten ons leiden door de standaard routines in ons dagelijks leven. Teveel negatieve prikkels kunnen leiden tot stress. Iedereen reageert op zijn/haar eigen manier op stress, waarbij de ene minder last van stress heeft dan de ander. Toch is het zeer belangrijk om negatieve emoties te accepteren en bewust ervan te worden wat de oorzaak ervan is. Hoe meer we negatieve emoties of gedachtes negeren, hoe groter de kans dat dit een ‘sluipende moordenaar’ wordt van onszelf. Daarom kan Mindfulness bijdragen aan stressreductie op de werkvloer, door bewuster te worden van je handelingen en emoties kun je betere afwegingen maken die voor JOU positief zijn.